Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΦΕΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Στις 22 Μαρτίου 16 μαθητές της Γ΄Γυμνασίου με τους καθηγητές Νιωτάκη Αναστασία, Μαριεττάκη Δημήτρη και Χατζηλία Μαρίζα επισκέφθηκαν το Βερολίνο στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος Πρωτεύουσες της Ευρώπης: Βερολίνο.


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΕΙΝΑΙ:

ALEXANDERPLATZ
Η Αλεξάντερπλατς ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει τον τσάρο Αλέξανδρο Α'. Υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το πέρασμα του πολέμου, αναστηλώθηκαν πολλά από τα κτίρια και χτίστηκαν πολλά νέα. Σήμερα χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πλατείας είναι ο Πύργος της Τηλεόρασης, Φερνζετουρμ.


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ο Φέρνσετουρμ (Fernsehturm, γερμανικά για το "τηλεοπτικός πύργος") είναι ένας τηλεοπτικός πύργος στο κέντρο του Βερολίνου, Γερμανία. Είναι ένα γνωστό αξιοθέατο κοντά στην πλατεία Alexanderplatz. Ο πύργος χτίστηκε μεταξύ το 1965 και το 1969 από στιν πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ο πύργος είναι ορατός σε όλες τις κεντρικές περιοχές του Βερολίνου, και παραμένει ένα σύμβολο της πόλης.
Το αρχικό συνολικό ύψος του πύργου ήταν 365 μ, αλλά μετά από την εγκατάσταση μιας νέας κεραίας στη δεκαετία του '90, το ύψος είναι τώρα είναι 368 μ.
Ο Φέρνσετουρμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δομή στην Ευρώπη, μετά από τον
Πύργο Οστάνκινο της Μόσχας. Υπάρχει μια πλατφόρμα επισκεπτών και ένα εστιατόριο στη μέση της σφαίρας. Η πλατφόρμα επισκεπτών είναι σε ένα ύψος περίπου 204 μέτρων επάνω από το έδαφος. Το εστιατόριο, το οποίο περιστρέφεται σε είκοσι λεπτά, είναι επάνω από την πλατφόρμα επισκεπτών. (Αρχικά γύρισε μία φορά ανά ώρα η ταχύτητα διπλασιάστηκε αργότερα, και τριπλασιάστηκε μετά από την πρόσφατη ανακαίνιση στη δεκαετία του '90) Μέσα στον άξονα είναι δύο ανελκυστήρες για να φέρνει τους επισκέπτες σαν σφαίρα του πύργου σε 16 δευτερόλεπτα.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Το σημερινό κτίριο του δημαρχείου σχεδιάστηκε από τον Χέρμαν Φρίντριχ Βάζερμαν και χτίστηκε μεταξύ 1861-1869. Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε από τα ιταλικά, αναγεννησιακά δημοτικά μέγαρα, αλλά ο πύργος θυμίζει τον καθεδρικό της Λυόν στη Γαλλία. Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από κόκκινο τούβλο, από όπου προέρχεται και η ονομασία του δημαρχείου και όχι από τις πολιτικές πεποιθήσεις των δημάρχων. Στο κτίριο υπάρχει ζωφόρος που παρουσιάζει πτυχές της πολιτικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ιστορίας του Βερολίνου.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Τόπος προσευχής όσων σημάδεψαν την ήρεμη συνένωση της Γερμανίας το 1989.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το Ράιχσταγκ χτίστηκε για να στεγάσει το Γερμανικό Κοινοβούλιο και να αποτελέσει τη βιτρίνα των φιλοδοξιών της νεοσύστατης Γερμανικής Αυτοκρατορίας του 1871. Οικοδομήθηκε μεταξύ 1884-1894 και πραγματοποιήθηκε με τα λεφτά που κατέβαλαν οι Γάλλοι ως πολεμική αποζημίωση. Το Δεκέμβριο του 1916 προστέθηκε στην πρόσοψη η φράση "Dem Deutschen Volke" που σημαίνει στο Γερμανικό Λαό.


ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΝΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
ΠΥΛΗ του Βρανδεμβούργου είναι το κυρίαρχο σύμβολο του Βερολίνου. Σχεδιάστηκε από τον Καρλ Γκότχαρντ Λάνγκχανς και βασίστηκε στα Προπύλαια της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ανεγέρθηκε μεταξύ 1788-1791, όμως ο γλυπτός διάκοσμος της ολοκληρώθηκε το 1795. Δυο περίπτερα, περιστοιχίζουν τις κραταιές δωρικές κολόνες, τις στεφανωμένες με το θριγκό. Στα πρότυπα εικονίζονται σκηνές από την ελληνική μυθολογία και ολόκληρο το οικοδόμημα . στεφανώνεται από το γλυπτό Τέθριππο, έργο του Γιόχαν Γκότφρινι Σάντοβ. Το Τέθριππο αρχικά θεωρείτο σύμβολο της ειρήνης. Το 1806, στη διάρκεια της γαλλικής κατοχής, διαλύθηκε, κατά διαταγή του Ναπολέοντα, και μεταφέρθηκε στο Παρίσι. Όταν επεστράφη, το 1814, ανακηρύχθηκε σύμβολο νίκης και η θεά απέκτησε μια ράβδο με τον πρωσικό αετό και ένα σιδερένιο σταυρό διακοσμημένο με ένα δάφνινο στεφάνι. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου υπήρξε μάρτυρας πολλών σημαντικών γεγονότων στο Βερολίνο: από στρατιωτικές παρελάσεις μέχρι τους εορτασμούς του Δεύτερου Ράιχ και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Εδώ, τον Μάιο του 1945, υψώθηκε η ρωσική σημαία ενώ στις 17 Ιουνίου 1953 σκοτώθηκαν 25 εργάτες που διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η πύλη βρισκόταν στο Ανατολικό Βερολίνο. Αναστυλώθηκε μεταξύ 1956-1958, όταν το Τέθριππο ξαναστήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο. Μέχρι το 1989 ήταν φρουρός της διαιρεμένης πόλης. Τη διετία 2000-2002 η πύλη αναπαλαιώθηκε.


ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ένα εικονικό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, χώριζε την Γερμανία στα 2 για 28 χρόνια, από τότε που ανεγέρθηκε στις 13 Αυγούστου του 1961 μέχρι και την κατεδάφισή του το 1989.To τείχος του Βερολίνου, γνωστό τότε στην Σοβιετική Ένωση και στην Γερμανική Δημοκρατία ως το «Αντι-Φασιστικό Προπύργιο» χώριζε την Γερμανία σε Ανατολική και Δυτική. Όταν η Κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ανακοίνωσε, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, μετά από πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων ότι μπορούσαν πλέον να περάσουν το Τείχος και να πάνε στην Δυτική πλευρά, πλήθος Ανατολικό-Γερμανών σκαρφάλωσαν και πέρασαν στην άλλη πλευρά του Τείχους όπου τους υποδέχτηκαν οι συγγενείς και φίλοι τους στην Δυτική πλευρά. Τις επόμενες εβδομάδες, οι Γερμανοί άρχισαν να σπάνε κομμάτια του Τείχους και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ειδικά μηχανήματα για την κατεδάφισή του. Η πτώση του Τείχους σηματοδότησε την έναρξη των διαδικασιών για την ένωση της Γερμανίας που οριστικοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1990. Το Μνημείο του Τείχους βρίσκεται στην Ακερστρασε και είναι το μόνο σημείο που δείχνει πώς ήταν διαμορφωμένη η περιοχή στην πλευρά του Ανατολικού Βερολίνου. Εδώ βρίσκεται και το Κέντρο Ντοκουμέντων με φωτογραφίες, φιλμ και άλλα εκθέματα σχετικά με το Τείχος.


ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
Η στήλη αυτή κατασκευάστηκε σε ανάμνηση της νίκης στον πρωσοδανικό πόλεμο του 1864. Ύστερα από τους πολέμους με της Αυστρία και τη Γαλλία στην κορυφή της κολώνας προστέθηκε ένα επίχρυσο άγαλμα του Ντράκε. Αρχικά βρισκόταν μπροστά από το Ράιχσταγκ, αλλά μεταφέρθηκε από τη ναζιστική κυβέρνηση στη σημερινή του θέση το 1938.


ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Ο Ζωολογικός κήπος είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βερολίνου. Στην πραγματικότητα, είναι τμήμα του Τίργκαρτεν και χρονολογείται από το 1844· πρόκειται δηλαδή για έναν από τους παλαιότερους της Γερμανίας. Μπορείτε να μπείτε από τη Χαρντενμπέργκπλατς, μέσω της Πύλης των Λεόντων, ή από την Μπουνταπέστερ Στράσε, από την Πύλη του Ελέφαντα. Ο ζωολογικός κήπος διαθέτει αρκετά αξιοθέατα, όπως το κλουβί των πιθήκων, όπου ζει μια οικογένεια γοριλών και ένα ειδικό σκοτεινό περίπτερο για την παρατήρηση των νυκτόβιων ζώων. Η λίμνη των ιπποπόταμων έχει έναν ειδικό ημιδιαφανή τοίχο, ο οποίος επιτρέπει στον επισκέπτη να βλέπει τα ζώα ενώ κάνουν το μπάνιο τους. Το ενυδρείο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καρχαρίες, πιράνχας και ασυνήθιστα πλάσματα από κοραλλιογενείς υφάλους. Υπάρχει, επίσης, ένας χώρος για τα ερπετά. Μέσα στην πυκνή ζούγκλα που ζει μια ομάδα κροκοδείλων. Ένα από τα πιο αγαπημένα ζώα του κήπου είναι ο Μπάο-Μπάο.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΖΕΡ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΥ
Κοντά στον Ζωολογικό Κήπο βρίσκεται η εκκλησία του Κάιζερ Γουλιέλμου, ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της πόλης. Δίπλα στον, μισοκατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς, μπαρόκ πύργο υψώνεται το κυρίως κτίριο της εκκλησίας, μια σύγχρονη κατασκευή στολισμένη με βιτρό από μπλε γυαλί.


KURFUERSTENDAMM
Η διασημότερη λεωφόρος του δυτικού Βερολίνου και κομψότερη ταυτόχρονα. Η πλατιά λεωφόρος διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του 1880 πάνω σε ένα παλιό μονοπάτι που οδηγούσε στο δάσος του Γκρούνεβαπτ. Πολύ γρήγορα χτίστηκαν εδώ επιβλητικά κτίρια και μεγάλα ξενοδοχεία. Στο Μεσοπόλεμο η Κούνταμ φημιζόταν για τα μεγαλοπρεπή καφενεία της, όπου σύχναζαν διάσημοι συγγραφείς, σκηνοθέτες και ζωγράφοι. Μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, τα κατεστραμμένα σπίτια αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα κτίρια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καφέ Kranzler.


SONY CENTER/IMAX 3D
Εφτά ατσαλένιες και γυάλινες κατασκευές και μια ηλιόλουστη πλατεία με μια καινοτόμα πανέμορφη οροφή μας προσφέρουν ένα μοντέρνο τρόπο διασκέδασης. Events, café, και εστιατόρια στη μέση της Γερμανικής πρωτεύουσας. Το sony Center στην Potsdamer Platz είναι ένα συγκρότημα εφτά κτιρίων από γυαλί και ατσάλι. Αυτά συμπεριλαμβάνουν γραφεία, διαμερίσματα, σινεμά, εστιατόρια, το Μουσείο Κινηματογράφου και τα κεντρικά γραφεία της Sony στην Ευρώπη. Η κατασκευή της οροφής είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Όλη η οροφή συνδέεται με ένα ατσαλένιο κρίκο στο κέντρο της οροφής όπου κρατάει όλο το βάρος της. Εδώ είναι και το υψηλότερο κτίριο της Potsdamer Platz, στα 103 μέτρα ψηλά. Καθώς οι επισκέπτες περπατάνε ανάμεσα στα κτιριακά συγκροτήματα και φτάσουν στην κεντρική πλατεία θα δουν ότι η προσοχή τους στρέφεται κατευθείαν στην οροφή. Αυτή εδώ η περιοχή έχει café και εστιατόρια που είναι σχεδιασμένα για τις ανάγκες των θεατών του σινεμά, των τουριστών, των επισκεπτών του μουσείου του Κινηματογράφου και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Jahn: «Κατά την ανακατασκευή του Βερολίνου, το Sony Centre είναι ένα καινούριο τεχνικό όραμα…Το Sony Center είναι μια νέα μορφή κουλτούρας για την καινούρια χιλιετία όπου η δουλειά της διασκέδασης αποτελεί ένα από τις πιο σημαντικές προκλήσεις.» Στο Sony Centre θα βρείτε τον κινηματογράφο όπου μπορείτε να απολαύσετε ταινίες με την πρωτοποριακή τεχνολογία της IMAX 3D. Οι ταινίες που προβάλλονται σε αυτή την μορφή είναι συνήθως ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικού περιεχομένου.


ΣΗΜΕΙΟ ΤΣΑΡΛΙ
Το Checkpoint Charlie είναι το σημείο που το Ανατολικό Βερολίνο συναντά το Δυτικό. Ονομάστηκε έτσι κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Υπάρχουν πολλά σημεία (Checkpoints) όπου το Ανατολικό Βερολίνο συναντά το Δυτικό. Το Checkpoint Charlie ήταν το σημείο όπου οι «Δυτικοί» περνούσαν στην Ανατολική πλευρά, με τα πόδια ή με το αμάξι. Το Checkpoint Charlie βρίσκεται στην διασταύρωση της Friedrichstraße με την Zimmerstraße και την Mauerstraße. Το Checkpoint Charlie έγινε ένα σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, που συμβόλιζε την διαίρεση μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου, και για μερικούς Ανατολικο-Γερμανούς ήταν η διέξοδος για την ελευθερία. Το συναντάμε συχνά σε πολλές ταινίες και βιβλία με θέματα κατασκοπείας όπως τα βιβλία του John le Carré. Το διάσημο Cafe Adler ("Cafe Αετός") βρίσκεται ακριβώς πάνω στο Checkpoint και ήταν ιδανικό για τα μέλη των Συμμαχικών Δυνάμεων που μπορούσαν να δουν την Ανατολική Πλευρά του Βερολίνου καθώς απολάμβαναν ένα ποτό.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Στην ανατολική πλευρά της Unter den Linden, στον ποταμό Spree, βρίσκεται το νησί των μουσείων που είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία του Βερολίνου. Εκεί υπάρχουν πέντε ιστορικά μουσεία. Από το 1999 ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ενώ επίσης φιλοξενεί και τον μεγαλοπρεπή Berliner Dom.Στο Νησί φυλάσσονται εκθέματα όπως τα ευρήματα της Αρχαίας Περγάμου.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΓΑΜΟΥ
Το μουσείο της Περγάμου χτίστηκε από το 1912 έως το 1930 σε σχέδια του 'Αλφρεντ Μέσελ και του Λούντβιχ Χόφμαν. Στεγάζει μία από τις διασημότερες συλλογές αρχαιοτήτων στην Ευρώπη και χρωστά το όνομά του στον περίφημο Βωμό της Περγάμου, ο οποίος δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα. Οι τρεις ανεξάρτητες συλλογές - το Μουσείο Αρχαιοτήτων (ελληνικών και ρωμαϊκών), το Μουσείο Αρχαιοτήτων Εγγύς Ανατολής και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης - είναι αποτέλεσμα των ανασκαφών που διεξήγαγαν οι γερμανικές αρχαιολογικές αποστολές στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το καλύτερο από τα εκθέματά του είναι ο Βωμός από την ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου στη Μικρά Ασία. Αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού συγκροτήματος, μοντέλο του οποίου εκτίθεται επίσης στο μουσείο. Η συλλογή περιλαμβάνει τμήματα και από άλλα οικοδομήματα της Περγάμου της ίδιας περιόδου, όπως ένα κομμάτι από το Ναό της Νικηφόρου Αθηνάς. Παρουσιάζονται επίσης ορισμένα εξαιρετικά δείγματα ελληνικής γλυπτικής, αυθεντικά αλλά και ρωμαϊκά αντίγραφα, καθώς και πολλά αγάλματα Ελλήνων θεών που βρέθηκαν στη Μίλητο, στη Σάμο και στη Νάξο. Η ρωμαϊκή αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύεται επάξια από την εντυπωσιακή πύλη της αγοράς της Μιλήτου, που χρονολογείται από το 2ο π.Χ. αιώνα. Από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα είναι η πύλη της Ιστάρ και η Τελετουργική Οδός που οδηγεί σε αυτήν από την αρχαία Βαβυλώνα. Τα λιοντάρια και πολλά από τα γυαλιστερά αυτά τούβλα είναι αυθεντικά. Επίσης μπορείτε να δείτε αντικείμενα από την Περσία, Συρία, και Παλαιστίνη, με χαρακτηριστικό ανάμεσά τους ένα γιγαντιαίο γλυπτό πουλί από βασάλτη του Τελ Χαλάφ και ένα επισμαλτωμένο ανάγλυφο τοίχου ενός ακοντιστή από το ανάκτορο του Αρταξέρξη Β' στη Σούσα. Στο τμήμα ισλαμικής τέχνης θα δείτε ένα τμήμα μήκους 45 μέτρων από την πρόσοψη ανακτόρου στην έρημο της Ιορδανίας. Επίσης, το έκθεμα μιχράμπ, δηλ. την κόγχη ενός τζαμιού που είναι στραμμένο προς τη Μέκκα, το οποίο είναι καλυμμένο με σμάλτο και ζαφείρια. Εντυπωσιακά χαλιά που προέρχονται από το Ιράν, τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο και τον Καύκασο εκτίθενται εδώ.


ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΣΑΡΛΟΤΕΝΜΠΟΥΡΓΚ
Το θερινό ανάκτορο των Πρώσων βασιλέων χτίστηκε μεταξύ 1695 και 1713. Η ανατολική πτέρυγα (νέα πτέρυγα) που φιλοξενεί τη χρυσή γκαλερί ήταν η επίσημη κατοικία του Φρειδερίκου του Μέγα. Η κατασκευή ξεκίνησε σε σχέδια του Νέρινγκ, αλλά αργότερα ο Γιόχαν Εοζάντερ φον Γκέτε επεξέτεινε το μέγαρο, στεφανώνοντάς το με ένα τρούλο και προσθέτοντας την πτέρυγα του πορτοκαλεώνα (δυτική πτέρυγα). Στο ανάκτορο αξίζει να δείτε την Αίθουσα της Πορσελάνης, η οποία είναι γεμάτη από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι με γιαπωνέζικες και κινεζικές πορσελάνες. Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε πολλά έργα τέχνης, μεταξύ αυτών τη "Ταμπέλα του Ζερσέν" του Αντουάν Βατώ

ΟΥΝΤΕΡ ΝΤΕΝ ΛΙΝΤΕΝ
Αρχικά (1575) ήταν η οδός πρόσβασης προς τα ανάκτορα, θέατρο μεγάλων πομπών επί Πρώσων βασιλέων και Κάιζερ, τόπος περιπάτου της αστικής τάξης, εμπορική αρτηρία επί βιομηχανικής επανάστασης και λεωφόρος του θριάμβου του σοσιαλισμού επί Λαϊκής Δημοκρατίας. Εδώ βρίσκονται η παλιά σοβιετική πρεσβεία, η εθνική βιβλιοθήκη, το άγαλμα του Φρειδερίκου ΄Β και το περίφημο ανάκτορο του Γουλιέλμου Ά.


ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ
Ένα από τα αξιοθέατα στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν είναι η Κρατική Όπερα. Ένας από τους διευθυντές και μαέστρους της Όπερας υπήρξε ο Ρίχαρντ Στράους. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα τραγουδιστών, μουσικών και ανθρώπων της μουσικής γενικότερα.


ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΣΑΝ ΣΟΥΣΙ
Σαν Σουσί στα γαλλικά σημαίνει "χωρίς έννοιες". Το ροκοκό αυτό ανάκτορο χτίστηκε το 1745 σε σχέδια του ίδιου του Φρειδερίκου του Β' σε συνεργασία με το αρχιτέκτονα Κνόμπελσντορφ. Τα διαμάντια του ανακτόρου είναι οι πίνακες του Αντουάν Βατώ, ο οποίος ήταν ένας από τους αγαπημένους του Μεγάλου Φρειδερίκου.




ΠΑΡΚΟ ΣΑΝ ΣΟΥΣΙ
Το πελώριο πάρκο Σαν Σουσί καταλαμβάνει 287 εκτάρια και είναι ένα από τα ωραιότερα βασιλικά συγκροτήματα της Ευρώπης. Εδώ θα βρείτε 2 ανάκτορα, το Νέο Ανάκτορο και το ανάκτορο Σαν Σουσί και η Ορανζερί που χτίστηκε για να στεγάσει ξένους βασιλείς και επισκέπτες. Στο Νέο ανάκτορο αξίζει να επισκεφθείτε την Αίθουσα του Σπηλαίου που είναι διακοσμημένη με ημιπολύτιμους λίθους, κοράλλια, κοχύλια και τεχνητούς σταλακτίτες, αλλά και τη Μαρμάρινη Αίθουσα, που ουσιαστικά είναι η Αίθουσα Χορού και οι τοίχοι της φέρουν μαρμάρινες ενθέσεις και μια ωραία νωπογραφία στο ταβάνι.




ΠΟΤΣΝΤΑΜ
Το Πότσνταμ ή Πότσδαμ (γερμ. Potsdam) είναι η πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τα μοναδικά πολιτιστικά τοπία της, ειδικότερα τα πάρκα και τα κάστρα Sanssouci, μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το Potsdam-Babelsberg είναι ένα από τα κύρια κέντρα της ευρωπαϊκής παραγωγής ταινιών. Το Filmstudio Babelsberg συνεργάζεται όλο και περισσότερο με σημαντικές επιχειρήσεις από το Λος Άντζελες. Η ορχήστρα "Deutsches Filmorchester Babelsberg" ηχογραφεί συχνά κομμάτια για μουσική επένδυση εγχώριων και ξένων κινηματογραφικών ταινιών. Η ορχήστρα παρουσιάζει επίσης πολλές συναυλίες στο Nikolaisaal.
Γεωγραφία
Το Πότσδαμ βρίσκεται 26χλμ. νοτιοδυτικά του
Βερολίνου. Το διασχίζει ο ποταμός Χάβελ, και η πόλη χαρακτηρίζεται από μια σειρά διασυνδεδεμένων λιμνών μεταξύ των οποίων η Griebnitzsee, η Templiner See και άλλες.
Ιστορία
Η πόλη ιδρύθηκε περίπου τον 7ο αιώνα από σλαβικά φύλλα. Το Πότσδαμ γνώρισε μεγάλη άνθηση όμως στα χρόνια του
Φρειδερίκου του 2ου (του Μέγα) ο οποίος ήταν πεφωτισμένος μονάρχης. Ο Φρειδερίκος ο 2ος αναμόρφωσε το Πρωσικό κράτος και από τα έσοδα που του απέφεραν οι νέες περιοχές που κατέκτησε έχτισε από το 1745 πολλά μεγαλοπρεπή κτίσματα στην περιοχή του Βρανδεμβούργου, μεταξύ των οποίων τα ιδιαίτερα μεγαλοπρεπή Sans Souci και Νέο Παλάτι (Neue Palais), τα οποία περιβάλλονται από μεγάλους κήπους μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται και μικρότερα κτίσματα όπως το Κινεζικό Τεϊοποτείο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά. Aπό τις 17 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου 1945 έλαβε χώρα στο παλάτι Cecilienhof η Σύνοδος του Πότσδαμ στην οποία έλαβαν μέρος οι 3 μεγαλύτερες χώρες των συμμαχικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Σοβιετική Ένωση με εκπροσώπους τους Χάρι Τρούμαν, Ουίνστων Τσώρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν αντίστοιχα. Στόχος της συνόδου ήταν να αποφασιστεί το μέλλον της ηττημένης ναζιστικής Γερμανίας, η οποία είχε παραδοθεί άνευ όρων στις 8 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.




ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΤΣΝΤΑΜ
Κανένα μέρος στην πόλη δεν εκφράζει καλύτερα την σφύζουσα ενεργητικότητα του νέου Βερολίνου. Τη δεκαετία του 1902 υπήρξε η πιο πολυσύχναστη πλατεία της Ευρώπης, αλλά οι βόμβες του Β' Παγκοσμίου πολέμου την κατέστρεψαν ολοσχερώς. Μετά την επανένωση του Βερολίνου, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες άρχισαν ξαναχτίζουν την περιοχή, όπως Ντάιμλερ-Κράισλερ και η Sony. Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που θα βρείτε γύρω από την πλατεία είναι το Κέντρο Μπάισχαιμ, του ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Metro, το Κινηματογραφικό Μουσείο Βερολίνου, το Potsdamer PLatz Arkaden, το οποίο είναι ένα δημοφιλές κέντρο αγορών, το μουσικό θέατρο Βερολίνου - Στέλα, με ένα τεράστιο μπλε γλυπτό υπό τον τίτλο Φουσκωτό Λουλούδι στην αυλή του, το Εμπορικό Κέντρο Sony, το Ντέμλερ-Κράισλερ Κβαρτίερ, η Πλατεία της Λειψίας και το Βάινχαους Χουτ, που είναι και το μοναδικό ιστορικό κτίσμα που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Να σημειωθεί ότι όταν ο δήμος του Βερολίνου πούλησε το οικόπεδο στη Sony, έθεσε ως όρο την αναστύλωση της σκάλας, των μπάνιων και πολλών άλλων μικρότερων δωματίων του Κάιζερζααλ. Το ιστορικό αυτό συγκρότημα αρχικά βρισκόταν 46 μέτρα μακρύτερα και μεταφέρθηκε στη σημερινή τοποθεσία του πάνω σε μαξιλάρια αέρος το 1996. Εδώ πλέον δεσπόζει το πορτρέτο του Κάιζερ Γουλιέλμου Β', του τελευταίου Γερμανού αυτοκράτορα.




ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ο Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου ( Berliner Dom ) είναι κάτι αντίστοιχο με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης ή την Σάκρε Κερ της Γαλλίας. Είναι ο πιο όμορφος και διάσημος Ναός του Βερολίνο πράγμα που φαίνεται από τα πλήθη των τουριστών που συρρέουν εκεί καθημερινά.
Ο Καθεδρικός Ναός χτίστηκε την περίοδο μεταξύ του 1895 και του 1905 έπειτα από εντολή του Γερμανού Αυτοκράτορα Γουιλιέλμου Ι. Το αρχικό σχέδιο ήταν του αρχιτέκτονα Τζούλιους Ράσντορφ. Θεωρήθηκε σαν το Προτεσταντικό αντίβαρο του Καθολικού Βασιλικού Ναού του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό. Είναι ένα αξιοθαύμαστο δείγμα αρχιτεκτονικής με 11 μέτρα ύψος, 114 μέτρα μήκος και 73 μέτρα πλάτος . Δυστυχώς, όπως στα περισσότερα κτίρια του Βερολίνου κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω του βομβαρδισμού της πόλης από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Τοποθετήθηκε τότε μια προσωρινή οροφή για να προστατευθεί ό,τι είχε μείνει ανέπαφο από το εσωτερικό του ναού.
Η ανακατασκευή του Ναού ξεκίνησε το 1975 αλλά, δυστυχώς απλοποιήθηκαν τα αρχικά σχέδιά του και έχασε ένα κομμάτι της πολυτέλειάς του.
Υπάρχουν πολλά που μπορεί να θαυμάσει κάποιος στο εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού όπως το χρυσαφένιο διάζωμα που απεικονίζει τους 12 Αποστόλους, οι εκπληκτικές σαρκοφάγοι με τα υπολείμματα του Βασιλιά Φρειδερίκου Ι και άλλων εξέχοντων προσωπικοτήτων καθώς και μια βασιλική κρύπτη με τα λείψανα 100 ατόμων.
Πρόσφατα άνοιξε και ένα μουσείο με αναπαραστάσεις που αντικατοπτρίζουν την ιστορία του Ναού.


ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το κτίριο σχεδίασε ο Σίνκελ και είναι αναμφίβολα ένα από τα ωραιότερα νεοκλασσικά του κόσμου με ένα επιβλητικό προστώο ύψους 87 μέτρων, που στηρίζεται σε 18 ιωνικές κολώνες. Λειτουργεί από το 1830 και χτίστηκε για να στεγάσει τη βασιλική συλλογή πινάκων και αρχαιοτήτων. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε μόνο για εποχικές εκθέσεις. Από το 1998 φιλοξενεί μια θαυμάσια συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου